Overslaan naar content

"De grote bokken van HEBO trokken me meteen aan!"

Marc Meeusen - Operationeel Manager

Marc Meeusen: operationeel manager bij HEBO

Marc Meeusen werkt ruim 3 jaar bij HEBO tegenwoordig als operational manager en dat met veel plezier. “Ik ben verantwoordelijk voor het plannen van de bemanning. In mijn functie plan ik de mensen en projecten in. Ik ga in gesprek met medewerkers over de werkzaamheden en ik ben verantwoordelijk voor de planning en de bemanning op de bokken en boten. Recentelijk is HEBO de samenweking aangegaan met Bonn & Mees waardoor er nog meer equipment en mensen zijn bijgekomen.”

"De grote bokken van HEBO trokken me meteen aan!"

Marc Meeusen - Operationeel Manager

marc-meeusen-hebo

Hoe ben je bij HEBO terechtgekomen?

Marc werkte eerst als walkapitein bij HEBO waarna zich een mogelijkheid voordeed om over te stappen naar de functie van operational manager. Hoe is hij bij HEBO terechtgekomen? “Ik heb twee kinderen thuis en vaarde 17 jaar als kapitein op de binnenvaart. Dan ga je je kinderen op den duur wel missen. Daarom ging ik op zoek naar iets anders. Er was een vacature bij Hebo en na een prettig sollicitatietraject kon ik aan de slag als walkapitein. Als walkapitein ben je verantwoordelijk voor de kade, het personeel en de inzet van equipment aan en op de kade. Je zorgt ervoor dat de mensen op de kade weten wat ze moeten doen en bent tegelijk ook het aanspreekpunt voor de mensen van kantoor. De grote bokken van HEBO trokken me meteen aan. Gigantische dingen. Al helemaal als je eronder staat. Werken bij HEBO was voor mij een mooi opstapje vanuit het varen naar maritiem werk op de wal.”

Hoe ziet het team aan boord eruit en wat zijn hun werkzaamheden?

HEBO heeft indrukwekkende zeegaande bokken. Bemanningsleden werken hier vier weken op en vier weken af. Welke bemanningsleden vinden we aan boord van de Lift 9 en Lift 10?

“De bemanning op de Lift 9 bestaat uit een kapitein, eerste stuurman, eerste machinist, matroos, zo mogelijk een stagiair en bij een grote klus ook een kok. Op de Lift 10 zit een kapitein, eerste stuurman, tweede stuurman, eerste en tweede machinist, een elec (elektricien), een bosun (dekverantwoordelijke), drie matrozen en een kok. Dat is heel wat meer dan op de Lift 9. De Lift 10 is ook een heel stuk groter, kan meer hijsen en heeft meer pk’s. Het systeem is volledig diesel-elektrisch en zo ook de voortstuwing. Je dient je altijd te houden aan de minimale bezetting (safe manning) aan boord.

Kijken we specifiek naar de Lift 9, dan worden daar verschillende werkzaamheden op verricht. “De kapitein is eindverantwoordelijk voor alles. De eerste stuurman is de rechterhand van de kapitein en neemt ook vaak het hijsen en het bedienen van de lieren op zich. Ook stuurt hij het dek een beetje aan. De engineer of machinist is verantwoordelijk voor de machinekamer en zorgt ervoor dat de motoren blijven draaien. Hij voert controles uit en lost storingen op. Dit kan overal aan dek zijn. De matrozen begeleiden het hijsen en zorgen voor een opgeruimd dek. Ze slaan de lasten aan en assisteren met aan- en afmeren van de bok.”

Welk project is jou het meeste bijgebleven?

Welk project van HEBO Marc het meeste is bijgebleven? “Casco’s lossen met de HEBO-Lift 9 en de Matador 3.” Casco’s zijn binnenvaartschepen die binnenkomen uit China vanaf een zeeschip en vervolgens worden gelost met onze grote bokken. Dit is een operatie die veel voorbereiding nodig heeft gehad om de klus zo goed en zo veilig mogelijk uit te voeren. “Wat het voor mij vooral speciaal maakt is dat we het mogelijk kunnen maken om zulke zware lasten te tillen. Geen klus is te zwaar. Dat is wel heel vet!”.

Waarom zou je werken bij HEBO aan anderen aanraden?

“Het is echt een fantastisch bedrijf. Het werk dat je hier doet, doe je nergens anders. Wat het zo gaaf maakt, is het kolossale. Alles is groot en zwaar. De Rotterdamse mentaliteit voert de boventoon. Niet lullen, maar poetsen. Je bent echt een team waarin we met z’n allen de schouders eronder zetten. ‘Consider it done’ is niet voor niets onze slogan.”

Wil jij net als Marc de stap zetten naar HEBO of heb je nog specifieke vragen? Bekijk dan onze vacatures op de website of stuur een open sollicitatie. We gaan graag het gesprek met je aan om te kijken naar de mogelijkheden!

Wil jij ook aan de slag bij HEBO? Check dan onze vacatures: